Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Fenykl Balení obsahuje 100 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Fenykl Balení obsahuje 100 semen

 
 
Naše cena s DPH:
11 Kč
Naše cena bez DPH:
9,57 Kč
Cena v cizí měně:
0,47 Euro
Množství:
26
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen

 

 

Popis

Fenykl (Foeniculum vulgare Mill) je dvouletá, medonosná bylina, která se pěstuje pro semeno, dorůstá do výšky až 2 m. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Kvete druhým rokem od července do září a květy jsou žluté barvy. Bylina má charakteristickou vůni, lehce štiplavou, nasládlou chuť. Fenykl má velké využití v kuchyni, také zlepšuje trávení, má protikřečové účinky na střeva, působí proti plynatosti a stimuluje laktaci, je vhodný i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným působením. Užívá se i jako lék proti kašli a nachlazení, rozpouští usazený sekret, pomáhá odkašlávání. Byl doporučován i proti červům v uších.

 

Plod

Plodem fenyklu je zdraví prospěšná dvounažka s protáhlými nažkami až 1 cm dlouhými. Mají zelenavou až světlehnědou barvu. Sklízejí se v srpnu až září na počátku jejich zrání a to sestřižením celého okolíku a dosušují se. Semena po usušení mnutím oddělíme od stonku a uložíme do sáčku nebo uzavíratelné nádoby v suché místnosti.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném a teplejším stanovišti, chráněném před větrem. Fenyklu se dobře daří v lehkých výživných humózních dobře propustných půdách s dostatkem vápníku. Zaléváme jen v suchém období. Dobré je zbavovat půdu plevele a kolem rostliny okopat, čímž půdu provzdušníte. Na zimu rostliny nutno chránit krytem proti mrazu a hlodavcům.

 

Výsev a klíčení

Fenykl pěstujeme ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem 1 – 2 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25 °C, doba klíčení se pohybuje mezi 2 – 3 týdny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 35 – 40 cm. Výsev můžeme v několikrát opakovat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist