Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Pelyněk kozalec Balení obsahuje 200 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Pelyněk kozalec Balení obsahuje 200 semen

Naše cena s DPH:
13 Kč
Naše cena bez DPH:
11,30 Kč
Cena v cizí měně:
0,56 Euro
Množství:
4
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 200 semen

 

 

Popis

Pelyněk kozalec (Artemisia dracunculus) známý jako koření estragon je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky 60 - 120 cm. Pochází ze střední a jihozápadní Asie. Listy jsou celokrajní, nedělené, široce čárkovité, mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť. Rostlina má bělavě žluté stopkaté květy, které rostou v řídkých latách a kvetou od června až do září. Pelyněk má velké využití v kuchyni, také zlepšuje zažívání a zvyšuje chuť k jídlu, tlumí křečové bolesti.

Jako koření se používají čerstvé i sušené listy. Sklízíme listy nebo celou nať až třikrát do roka před obdobím květu, uřezáváme 20 – 30 cm dlouhé vrcholky. Sušíme rychle do 35 °C. Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném a teplém stanovišti chráněném před větrem. Daří se jí v dobře propustné humózní, na živiny bohaté půdě. Na záhonu vyžaduje vydatnou zálivku. Na zimu chráníme rostliny, seřezané asi 6 cm nad zemí, přikrytím slámou nebo listím před vymrzáním.

 

Výsev a klíčení

Pelyněk kozalec pěstujeme ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem 0,5 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 15 - 20 °C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 50 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist