Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Meduňka Balení obsahuje 200 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Meduňka Balení obsahuje 200 semen

 
 
Naše cena s DPH:
11 Kč
Naše cena bez DPH:
9,57 Kč
Cena v cizí měně:
0,47 Euro
Množství:
77
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 200 semen

 

 

Popis

Meduňka (Melissa officinalis) je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky 30 - 100 cm. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Lodyha je čtyřhranná, žláznatě chlupatá až téměř lysá. Listy jsou sytě zelené řídce chlupaté, pilovitě zubaté s široce vejčitou čepelí. Má bílé květy a kvete od června do srpna. Rostlina krásně voní po citronu. Meduňka se uplatňuje v čajových směsích pro úpravu poruch trávení, u vyčerpanosti spojené s nespavostí, uklidňuje, uvolňuje a snižuje stres. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni čerstvá přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.

Sklízíme listy nebo celou nať v červnu a červenci v chladnějším počasí před obdobím květu. Sušíme rychle do 40 °C. Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném, suchém stanovišti chráněném před větrem. Daří se jí v dobře propustné humózní půdě. Na zimu je potřeba k rostlině přihrnou více zeminy, aby nevymrzla.

 

Výsev a klíčení

Meduňku pěstujeme ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem cca 4 mm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 15 - 20 °C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 50 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist