Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Dobromysl Balení obsahuje 200 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Dobromysl Balení obsahuje 200 semen

 
 
Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
64
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 200 semen

 

Popis

Dobromysl (Origanum vulgare) známá jako koření oregano je vytrvalá keříčkovitá bylina, která dorůstá do výšky 25 až 60 cm. Pochází ze Středomoří. Kvete v červenci až září drobnými růžovými či fialovými květy seskupených na vrcholu hlavní lodyhy do lichoklasů nebo hlávek s 5 až 25 jednotlivými květy. Celá rostlina je silně aromatická. Dobromysl má velké využití v kuchyni, také zlepšuje zažívání, protože zvyšuje vyměšování žluči. Užívá se i jako lék, stimuluje tvorbu hlenu v průduškách a čistí plíce, tlumí kašel, bolest v krku, prokazuje dezinfekční vlastnosti a hlavně zklidňuje centrální nervový systém.

Sklízíme olistěnou nať v průběhu celého léta, lze sušit ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném stanovišti, daří se jí v dobře propustných půdách s dostatkem vápníku a lze ji pěstovat i na skalce. Zaléváme jen v suchém období. Dobromysl roste rychle, sama se mírně šíří do blízkého okolí. Je poměrně choulostivá na mráz. Na zimu ji přihrneme zemí, můžeme překrýt chvojím.

 

Výsev – klíčení semen

Dobromysl se pěstuje ze semen, která vyséváme od března do dubna do nádoby s propustným substrátem 0,4 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25°C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 35 - 40 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist