Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Noni citrusolistá - Morinda citrifolia Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Noni citrusolistá - Morinda citrifolia Balení obsahuje 5 semen

 
 
Běžná cena s DPH:
35 Kč
Naše cena s DPH:
29 Kč
Naše cena bez DPH:
25,22 Kč
Cena v cizí měně:
1,25 Euro
Ušetříte:
6 Kč (17 %)
Množství:
41
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Noni citrusolistá (Morinda citrifolia) přezdívaná „zázrak z Havaie“ je velmi odolná tropická rostlina, pocházející z Asie, typická zvláště pro Havaj, Malajsii a jih Indie, kde je pěstována především pro své šťavnaté plody specifické chuti obsahující velké množství vitamínů, stopových prvků, enzymů, alkaloidů, rostlinných olejů, kyselin a antioxidantů. Až 45 cm dlouhé, vstřícné, vejčité, celokrajové, leskle zelené listy připomínající listy citroníku, jejichž šťáva vykazuje antiseptické účinky jsou využívány v lidovém léčitelství. Hlavně jsou však využívány plody, které se už po staletí zpracovávají na džus, šťávy a extrakty, které jsou konzumovány pro své léčivé účinky při snižování cholesterolu v krvi, léčbě diabetu a celkovém posílení imunity.

Noni je nejen velice užitečná, plodná, ale i krásná a vznešená rostlina, kterou lze s úspěchem pěstovat v květináči o dostatečném průměru i v naších podmínkách.

 

Výška rostliny

Keř, nebo malý stromek dorůstající ve svojí domovině 5 – 9 m.

 

Květ

Noni citrusolistá kvete krásnými voňavými drobnými bílými oboupohlavními květy, které jsou směstnány do stopkatých podlouhlých strboulů.

 

Plod

Plodem noni jsou drobné žlutozelené peckovičky s hnědou skvrnou po květním kalichu, které v seskupení těsně vedle sebe skládají nepravý plod podobný moruši o velikosti až slepičího vejce. Uvnitř plodu je sklovitě bílá dužina specifické chuti. Ve svojí domovině dozrávají plody na rostlině v průběhu celého roku. Plodnost je ranná a velmi vysoká.

 

Nároky

Noni je velice odolná a na pěstování nenáročná rostlina, přežívající i v tvrdých podmínkách. Má ráda slunné stanoviště, běžný rašelinový substrát a dostatek vláhy. V našich podmínkách se pěstuje v interiérech, nebo sklenících s možností letnění na zahradě. Noni je stálezelená rostlina, nevyžaduje tedy žádné přezimování. V zimě jí vyhovují stabilní teploty kolem 20 °C. Pokud rostlině poskytnete správné podmínky, již ve druhém až třetím roce se můžete dočkat vlastních plodů.

 

Výsev a klíčení

Semena namočte do vlažné vody na 24 hodin.Následně vyséváme do propustného substrátu cca 1 cm pod povrch. Klíčíme při teplotě 20 - 25 °C.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist