Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Adenium obesum 'moonlight fairy' Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Adenium obesum 'moonlight fairy' Balení obsahuje 5 semen

Adenium obesum 'moonlight fairy'

Adenium obesum 'moonlight fairy'

Naše cena s DPH:
39 Kč
Naše cena bez DPH:
33,91 Kč
Cena v cizí měně:
1,68 Euro
Množství:
5
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Adenium obesum (adenium ztloustlé) 'moonlight fairy' je krytosemenná sukulentní rostlina z čeledi toješťovitých (Apocynaceae), blízce příbuzná jihoevropskému oleandru. Pro krásné a bohaté květy v zářivých barvách a kvůli velmi dobré snášenlivosti suchého vzduchu (takže je vhodná i do bytů), si vysloužila poetický český název pouštní růže. Domovem této rostliny jsou africké polopouště. Odtud se dostala do Thajska, Vietnamu a Laosu a v současné době je již celosvětově rozšířená, přičemž v jihovýchodní Asii vzniká nejvíce nových barevných variací. Adenium roste v přírodě jako keř nebo malý strom se ztloustlým kmenem, někdy bizardních tvarů, který je částečně ukryt pod zemí. Kůra kmene je hladká, světle šedá, šedohnědá nebo šedozeleně zbarvená. Listy jsou stálezelené a částečně opadavé. Obrůstají větve ve spirálách, zhušťují se u vrcholu výhonů, jsou lesklé a tuhé, v barvě středně až tmavě zelené, dlouhé 5 – 15 cm, široké 1 – 8 cm a podobají se nejvíce listům oleandru. Největší pýchou rostliny jsou však neuvěřitelně krásné trubkovité květy, které jsou pětičetné, 2 – 5 cm dlouhé a mají mnoho barevných odstínů od bílé až po karmínově červenou, někdy s barevným okrajem v jiném odstínu nebo s odlišně zbarveným středem. Je třeba však upozornit, že rostliny pěstované ze semen mají nejkrásnější tvary, ale barva a tvar květu nemusí odpovídat uvedenému druhu. Barva květů odpovídá pouze u roubovaných nebo řízkovaných rostlin. Z opýlených květů vzniknou plody, které jsou šedé nebo šedohnědé, na obou koncích protažené, s dlouhými a úzkými semeny vybavenými hedvábným zlatým chmýrem. Zajímavostí je, že rostlina při poranění produkuje jedovatou šťavu, čímž se brání napadení a kterou domorodci v domovině používají k výrobě otrávených šípů. Při běžné manipulaci a případném poškození rostliny však žádné výrazné nebezpečí nehrozí, jen je třeba dát pozor na domácí zvířata a děti. U nás je adenium pěstována jako nenáročná, velice dekorativní exotická pokojová rostlina vhodná zvláště pro tvorbu kvetoucí sukulentní bonsaje.

 

Výška rostliny 

Rostlina ve svojí domovině dorůstá výšky okolo 5 - 6 m. 

 

Květ

Adenium obesum 'moonlight fairy' kvete kdykoliv během roku, avšak nejčastěji na jaře a v létě nápadnými, jasně červenobílými kulatými květy se žlutým středem, složenými z pěti okvětích  lístků, velkými okolo 2 - 5 cm. Při dodržení určitých podmínek zdobí květy rostlinu od konce jara až do konce podzimu.

 

Nároky

Rostlina snáší plné slunce, ale dobře prosperuje i při rozptýleném světle. Letnění je možné pouze v nejteplejších měsících roku. Zálivka přiměřená, aby nedošlo k přemokření substrátu, v zimě zásadně omezit dle teploty. V letním parnu má ráda rostlina rosení. Přes zimu by teplota neměla klesnout pod 15 °C. Od listopadu do ledna zcela bez zálivky. V době tvorby květů používejte hnojivo určené pro kvetoucí rostliny.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch propustného substrátu (písčitý, kokosové vlákno). Klíčení probíhá pod sklem, folií atp. na světlém stanovišti. Vlhkost zajišťujte rosením. Nádoba ve které klíčíte semena nesmí být uzavřena vzduchotěsně, povrch musí být neustále odvětrávám.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist