Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Acer sacharum - javor cukrový Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Acer sacharum - javor cukrový Balení obsahuje 10 semen

Acer Sacharum - Javor cukrový

Acer Sacharum - Javor cukrový

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
8
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Acer sacharum - javor cukrový (národní strom Kanady), rostoucí původně v listnatých lesích severovýchodní a severní Ameriky je svojí zářivě zlatěoranžovou barvou listů jedním z nejefektněji se barvicích opadavých stromů. Javory jsou všeobecně oblíbené pro tvar i barvu přibližně 20 cm velkých, protistojně vyrůstajících, dlanitě laločnatých listů s dlouhými řapíky. Koruna stromů je kulovitého tvaru, kmen je štíhlý, obsahující cukernatou šťávu. Kvetou až ve vyšším věku, přibližně kolem 20 let žlutozelenými květy. Plodem je okřídlená dvounažka. Svým dominantním vzhledem se javory hodí jako solitéry, některé druhy i jako živé ploty nebo bonsaje. U nás jsou pěstovány především jako okrasné parkové nebo alejové stromy. Vařená koncentrovaná míza s vysokým obsahem cukru je známá pod komerčním názvem „Javorový sirup“, který je používán jako přírodní sladidlo bohaté na zinek a mangan. V zemi svého původu se sladká míza z jeho kmene používá na výrobu cukru.

 

Výška rostliny

Javor cukrový běžně dorůstá výšky 25 – 35 m.

 

Květ

Kvete v dubnu až květnu malými žlutozelenými květy v převislých a velice dlouze stopkatých okolících.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště až polostín. Na půdu je nenáročná, ale dobře se jí bude dařit v humózní živné půdě a to především v nížinách. Nemá ráda dlouhodobě zamokřenou půdu.

 

Výsev a klíčení

Semena namočte na 24 hodin do vlažné vody. Následuje 6 - 8 týdnů stratifikace. Po ukončení semena vysaďte do propustného substrátu. Klíčení probíhá při teplotě okolo 20 °C.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist