Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kapara trnitá Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kapara trnitá Balení obsahuje 10 semen

Kapara trnitá

Kapara trnitá

 
 
Naše cena s DPH:
29 Kč
Naše cena bez DPH:
25,22 Kč
Cena v cizí měně:
1,25 Euro
Množství:
34
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Kapara trnitá (Capparis spinosa) původem ze Středomoří, je nízký, poléhavý často převislý trnitý keř. Rostlina má prutovité větve až 2 m dlouhé, listy rostou střídavě, jsou široce vejčité nebo téměř okrouhlé, 1 – 5 cm velké, modrozelené barvy. Keř nejvíce zaujme nádhernými, exotickými, velkými květy bílé barvy s velkým počtem dlouhých fialových tyčinek. Květy vyrůstají v úžlabí listů. Plodem jsou dužnaté bobule, které jsou švestkovitého tvaru až 7 cm dlouhé. Ještě nezralé plody lze použít na vaření a zralé k nakládání.

Kapara trnitá je známa hlavně svými poupaty, která jsou určená ke konzumaci, nakládají se do soli nebo solného nálevu s vinným octem. Používají se do salátů, k masu, do pikantních a studených omáček, k sýrům aj.

Kůra, listy a kořeny mají diuretické účinky a snižují účinky toxických látek (léků, drog, alkoholu aj.) v lidském organismu, hlavně na játra.

 

Nároky

Kapara trnitá je teplomilná rostlina, která má ráda slunné stanoviště. Vyžaduje dobře propustnou, zásaditou, lehčí, humózní, písčitou půdu. Je tolerantní k suchu. U nás se pěstuje jako balkonová rostlina, která potřebuje zazimování ve světlé místnosti o teplotě do 15 °C nebo jako pokojová rostlina.

 

Výsev a klíčení

Kaparu trnitou pěstujeme buď ze semen, nebo pomocí řízků. Výsev v interiéru můžeme provádět v každém ročním období. Semena namočíme na 24 hodin do vlažné vody. Následuje výsev do propustného substrátu (např. rašelina, kokosové vlákno, perlit s pískem), který udržujeme lehce vlhký, při teplotě 25 - 30 °C, cca 1 cm hluboko. Semena klíčí za 3 - 4 měsíce (někdy až do 9 měsíců), v závislosti na teplotě.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist