Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Latania loddigesii - modrá palma Balení obsahuje 1 semeno | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Latania loddigesii - modrá palma Balení obsahuje 1 semeno

Latania loddigesii - Modrá palma

Latania loddigesii - Modrá palma

Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
5
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 1 semeno

 

 

Popis

LATANIA LODDIGESII odolná atraktivní palma ,ceněná pro své modro šedé listy,které této palmě dávají efektní vzhled.Svojí teplotní odolností je předurčená pro pěstování v interieru.Zimní teplota by neměla klesat pod 15°C.V letních měsících je vhodné palmu letnit v polostínu.
Půda humózní,propustná,dobře drenážovaná,v letních měsících jednou za 14 dní přihnojení.
Naklíčená semena zasaďte cca 2 cm pod povrch humózního substrátu.Zálivka pouze mírná.Na rozdíl od většiny palem již první listy narůstají dělené.

Latania loddigesii nebo také Modrá latanovitá je dvoudomá palma patřící do čeledi arekovitých, rostoucí volně pouze na ostrově Round island, na souostroví Mascarene poblíž Mauricia a tak nepřekvapí, že se nachází na červeném seznamu druhů v kategorii ohrožená. Rod Latania má celkem 3 druhy, z nichž je loddigesii nejpevnější a nejrobustnější. Kmen roste samostatně, je 6 – 10 m vysoký, o průměru až 25 cm (někdy až 30 cm), tmavě šedý, vyznačený nepravidelnými, mírně zvednutými, načervenalými jizvami zbytků listů a se silnou, vyboulenou základnou zužující se vzhůru jako láhev, se symetrickou otevřenou korunou o průměru 3 – 4,5 m. Listy jsou vějířovité, kožovité, 1,5 – 2,5 m široké, asi 1,5 m dlouhé rozdělené do tuhých, jednorázových segmentů. V mládí jsou listy zelené s červenými okraji, později barva přechází v modrošedou stříbřitou, což způsobuje pokrytí voskovou vrstvou a vlněným povrchem, který je hustší na spodní straně. Řapík hladký a ostrý, s drobnými zuby podél okraje a poblíž základny, v mládí rovněž červený, časem však stejné barvy jako listy. Hastula je plochá a trochu ve tvaru šipky. Květenství je jednopohlavní a znamená to, že každá palma nese pouze samčí nebo samičí květy. Samčí květenství je až 1 m dlouhé, více rozvětvené a samičí je delší a to až 2 m a jednodušší. Plody oválné asi 3 - 7,5 cm dlouhé, lesklé šedozelené až hnědé, když jsou zralé. Jsou podobné broskvím nebo meruňkám v oplodí s uzavřeným hladkým semínkem ve tvaru mandle. Ovoce obecně obsahuje tři semena. Tato palma patří rozhodně k těm nejkrásnějším a nejatraktivnějším a je pěstována jako dekorativní. Je předurčená pro pěstování v interieru.

 

Výška rostliny

Rostlina dorůstá v přirozeném prostředí do výšky až 6 – 10 m.

 

Nároky

Zimní teplota by neměla klesat pod 15°C. V letních měsících je vhodné palmu letnit v polostínu. Půda humózní, propustná, dobře drenážovaná, v letních měsících jednou za 14 dní přihnojení.

 

Výsev a klíčení

Semena potřebují až několik měsíců, aby vyklíčily. Semena očistěte, tvrdou vrstvu opatrně poškrábejte nožem nebo brusným papírem, či podobným materiálem a namočte ve vlažné vodě po dobu 1 - 3 dnů. Následně vyséváme do propustného substrátu. Semena klíčíme při teplotě 25 - 30°C.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist